Skip to main content

De zomerperiode is aangebroken en we stevenen af op een lange hittegolf. De barbecue kan weer uit de schuur gehaald worden en we hebben een aantal mooie zomeravonden in het vooruitzicht. Novanet merkt echter dat dit lang niet altijd goed gaat; wij komen dit jaar veel meldingen binnen waarbij schades zijn ontstaan door de barbecue.

BBQ icoon

Barbecue te dicht bij de gevel

Over de plaats van de barbecue wordt eigenlijk nooit nagedacht. Hij wordt gewoon ergens neergezet waar iedereen er makkelijk bij kan komen, maar ook dit kan schade veroorzaken. Zo werden we laatst ingeschakeld, omdat de 20 jarige zoon van de verzekerde een feestje had gegeven. Hij had de barbecue echter te dicht bij het kozijn neergezet. Een lelijke verkleuring van het kozijn is het gevolg. Dit is eenvoudig te voorkomen door de barbecue op ruime afstand van de gevel te zetten. Gelukkig konden we dit wel netjes herstellen.

Brandschade kozijn
Kozijn

Afleiding tijdens het aansteken van de barbecue

Wanneer je niet goed weet hoe je de kolen in de barbecue aan kunt krijgen is dit nog een hele opgave. Wij komen regelmatig aanvragen tegen, waarbij er schade ontstaat omdat het aansteken van de barbecue niet zo snel ging als gedacht. Bij de schade die wij laatst tegenkwamen was mevrouw boontjes aan het koken voor bij de barbecue. Toen de boontjes op het vuur stonden wilde ze snel haar barbecue aansteken. Dit ging echter niet zo makkelijk als gedacht en ze kwam pas een stuk later terug bij haar boontjes. Deze waren nu al verbrand en ook het aanrechtblad kwam er niet ongeschonden uit. Het aansteken van de barbecue is echter erg eenvoudig. Door gebruik te maken van een barbecueaansteker of een brikettenstarter kan je de kolen op een veilige en snelle manier aankrijgen.

Schoonmaken van de barbecue

Het schoonmaken van de barbecue is ook iets wat vaak mis gaat. Velen weten niet hoe je het rooster van de barbecue moet schoonmaken en proberen dit creatief op te lossen. Laatst kwamen we een schade tegen waarbij dit niet goed ging. De schoonmoeder van de verzekerde wilde het rooster schoonmaken. Ze had het rooster meegenomen naar de wasbak en spoot het in met bijtend schoonmaakmiddel. Het schoonmaakmiddel werd hierna op het aanrechtblad neergezet, deze lekte echter en heeft een ronde witte plek in het blad veroorzaakt. Gelukkig kon onze herstelmeester de schade netjes herstellen.

Ook deze schade was makkelijk te voorkomen. Barbecueroosters zijn namelijk eenvoudig schoon te maken. Pak een staalborstel en borstel hiermee het nog hete rooster schoon. Pak vervolgens plantaardige olie en smeer dit uit over de barbecue en hij is gereinigd. Het verwijderen van het rooster of het gebruik van sterk schoonmaakmiddel is niet nodig!

Opruimen van de kolen

Vaak weten mensen niet goed wat ze met de overgebleven kolen moeten doen. Sommige mensen willen de kolen in de wasbak leggen om ze zo af te laten koelen en anderen gooien ze direct in de prullenbak om er maar vanaf te zijn. Bij deze reparatieaanvraag waren de kolen verzameld in een afvalbakje en op het aanrechtblad geplaatst. De kolen zijn echter door het bakje gesmeuld en hebben brandschade op het aanrecht veroorzaakt. Een diep ingebrand gat met een diameter van circa 2,5 cm is het gevolg. Gelukkig konden wij dit herstellen en was vervanging van het blad niet nodig.

Brandschade tafel

Barbecue veilig en geniet van de zomer!

Voorkom schades door de barbecue met de volgende tips:

  • Zet de barbecue op ruime afstand van de gevel.
  • Gebruik een brikettenstarter of barbecueaansteker om de kolen aan te krijgen. Dit is sneller en een stuk veiliger.
  • Maak de roosters schoon met een staalborstel als deze nog warm is, dan zijn sterke schoonmaakmiddelen niet nodig.
  • Laat kolen altijd afkoelen in de barbecue en ruim ze de volgende dag pas op, als deze afgekoeld zijn.
  • Gebruik kokosbriketten. Deze blijven langer op een constante temperatuur waardoor je deze minder hoeft bij te vullen. Daarnaast is het gebruik van deze brikketen goed voor het milieu.