Skip to main content

De helft van alle branden en schroeischades in woningen wordt veroorzaakt door elektronische apparaten die worden opgeladen of (te lang) aan blijven staan.

De opkomst van smartphones en het gebruik van smartphones in ons dagelijks leven heeft in korte tijd een enorme stroomversnelling doorgemaakt. Het is het eerste wat we checken als we wakker worden en het laatste wat we aanraken voordat we gaan slapen. Het is zo verweven in ons dagelijks leven dat het niet raar is dat de smartphones en tablets mee gaan naar bed en onder ons kussen worden gelegd om op te laden. Brand- of schroeischade is een groot gevaar. ‘Opladen in bed, is het nieuwe roken in bed’.

SCHROEISCHADE ONTPLOFFENDE OPLADERS IN HET NIEUWS

Zo blijkt hoe gemakkelijk opladers kunnen ontploffen:

In 2017 is er een lichte stijging te zien in het aantal woningbranden dat voornamelijk te wijden is aan branden door elektronische apparaten. Zwolle en Enschede staan met stipt bovenaan de lijst van meeste claims, terwijl Amsterdam deze lijst sluit. Dagelijks komen er 283 brandclaims binnen bij verzekeraars, waarbij koken en stoken buiten elektronische apparaten grote boosdoeners zijn.

Houten vloer met schroeischade
Houten vloer na herstel schroeischade

HERSTEL SCHROEISCHADE

Ook bij Novanet is deze ontwikkeling voelbaar. Steeds vaker worden we ingeschakeld door verzekeraars om plekken te herstellen waar zo’n brand ontstaan is. Zoals dat te zien is bij deze schade. Een telefoon dat op de vloer heeft gelegen tijdens het opladen heeft vlam gevat en een lelijke schoeischade achtergelaten. Met behulp van spotrepair herstellen we dergelijke schades alsof deze nooit bestaan heeft. Voor de verzekeraar scheelt dat geld en voor de klant scheelt dat gedoe.

TIPS TEGEN BRANDSCHADE

Voorkomen is beter dan repareren. Daarom een aantal tips om dergelijke branden tegen te gaan:

  • Gebruik alleen maar de originele opladers om je smartphone of tablet op te laden.
  • Laad bij voorkeur alleen op wanneer je zelf ook aanwezig bent.
  • Laat de smartphone of tablet niet langer dan noodzakelijk in de oplader zitten.
  • Haal de oplader uit het stopcontact als er geen smartphone of tablet opgeladen wordt.
  • Zet elektronische apparaten uit als je weggaat of slaapt, zoals een televisie op standby of een afwasmachine.
  • Haal stof onder en in je elektronische apparaten weg. Stof kan er voor zorgen dat de warmte die ontstaat niet kan ontsnappen waardoor er sneller brand ontstaat.
  • Mocht je dit allemaal vergeten, sluit dan in ieder geval de slaapkamerdeur voor het slapen gaan. Dit vertraagt de rookverspreiding.

Novanet Herstelmeesters
Bel 030 – 241 64 64
Mail info@novanet.nl